Rólunk Fotógaléria
Főut 127. szám
Parajd, Hargita megye
Heveder logo
Árak Látnivalók Infó
E-mail: info[arond]andrei-denis.ro
Mobil: +4 0745-627.496
RO HU
Restaurant Pensiunea Heveder Restaurant Pensiunea Heveder Restaurant Pensiunea Heveder Restaurant Pensiunea Heveder Restaurant Pensiunea Heveder

Dragi oaspeți

Izgatottan szeretnénk bejelenteni, hogy panziónk teljesen új fejezetet nyitva, mostantól új név alatt működik: HEVEDER Panzió és Étterem ★★★

Az eddigi „Andrei și Denis Panzió”, HEVEDER Panzió és Étterem név alatt folytatja tevékenységét Parajdon, Hargita megyében. Továbbá nagy örömmel jelentjük be, hogy a közeljövőben egy SPA részleggel szeretnénk bővíteni panziónkat, hogy még teljesebb élményt nyújtsunk Nektek!

Ez a változás egy új időszak kezdetét jelenti számunkra, és büszkén köszöntjük minden régi és leendő vendégünket, hogy velünk legyenek ezen az izgalmas úton!

A Heveder Panzió célja továbbra is az Önök otthonosságának és kényelmének biztosítása, miközben folytatjuk a már elkezdett belső felújításokat és további modernizálást.

Továbbá is állunk rendelkezésükre és izgatottan várjuk, hogy újra lássuk Önöket a HEVEDER ★★★ Panzióban!

Látnivalók

Parajdi Sószoros

A Parajdról egyórás sétával elérhető szoros környékén egyedülálló látványt nyújtanak a hófehér sósziklák valamint a kisebb-nagyobb sóbarlangok. A sósziklák aljából keskeny erek csordogálnak, ezek tömény sósforrások, amelyek csapadékvízből táplálkoznak. Mivel a kősó a mészkőnél sokkal oldékonyabb, a karsztjelenségek itt jobban megfigyelhetőek, de a felszíni formák rövid életűek, állandóan pusztulnak, viszont helyükbe újak kerülnek.

A szoros környékén jellegzetes a vörös sóvirág (Salicornea herbacea) amely a só felszínközeli sőt felszíni jelenlétét mutatja.

A sóbánya

Tudnunk kell, hogy a parajdi sótelep Európa egyik legnagyobb sótartaléka, a sótömzs maga 1,2 km x 1,4 km átmérőjű, enyhén ellipszis alakú és 2700 m mélyen gyökerezik. Több száz évnyi kibányászható sót rejt magában, ezzel Erdély gazdagságának egyik legjelentősebb és szinte feneketlen kincsesládája.

Parajd

Parajd a Székely-Sóvidék természetes központja, a Kárpát-medence egyik legfontosabb sóbányahelye. Parajd sóhegye a vidék lakosságának "kenyere". A falu fejlődése a sóaknákhoz kötődik, s ma is igaz a mondás: "a sóvidéki ember sóból teremti meg jövőjét". Felsősófalvától mintegy 3 km-re fekvő település, községközpont, amely nemcsak a melegvizes sós fürdőjéről, hanem a sóbányájában folyó asztmás kezeléséről vált messze földön ismertté.

A sósziklák, a sós források szemet-lelket gyönyörködtető természeti ritkaságként kísérik a Korond vize sószorosát és a sógödröket. Parajd látnivalóinak zöme a sóval kapcsolatos.

Szováta

A Székely-Sóvidék központja, európai hírű üdülőváros, közigazgatásilag Maros megyéhez tartozik. A környéken már a rómaiak is bányásztak sót, majd a középkorban is folytatódott a kitermelés. A régi mélyedéseket idővel csapadék és folyóvíz töltötte ki, így keletkeztek az első sóstavak. A ismertségét a sókarszton létrejött heliotermikus Medve-tónak (románul Lacul Ursu) köszönheti, amely 1875-ben keletkezett, s a világ legnagyobb heliotermikus tava.

A város sóstavairól és sószikláiról nevezetes. Legnagyobb tava a Medve-tó. A Medve-tó nevét kiterített medvéhez hasonló alakjáról kapta és 1870 és 1880 körül alakult ki. Benne 66 000 tonnára becsült oldott sómennyiség van, a felszíntől lefelé hőmérséklete növekszik, melyet a nap melege és a lejjebb koncentrálódó só okoz.

További tavai a sósvizű Mogyorósi-tó, Rigó-tó, Fekete-tó, Vörös-tó és Zöld-tó, továbbá az édesvizű Piroska-tó és Kígyós-tó. A sósvizű tavak esetében a víz sótartalma magas, így a fürdőző könnyebben fennmarad a víz felszínén.


Korond

A Sóvidék legnevezetesebb települése, iparművészeti, idegenforgalmi és művelődési központja. Az életképes nagyközség lakóira jellemző a sokféle foglalatosság: a hagyományos fazekasság, a famegmunkálás, a taplókészítés és a kereskedelem (régen szekérrel, ma autóval).

A fazekasság létalapját a falu nyugati határán, a Szakadát-patak bal partján előforduló szürke pala (agyag) képezi. Volt aragonitbányája (ma természetvédelmi terület) és híres borvízfürdője (ma az árcsói kerámiavásár színhelye).

RólunkFotógalériaLátnivalókÁrakKapcsolat
 
Készítette a ColorWeb logo