Rólunk Fotógaléria
Főut 127. szám
Parajd, Hargita megye
Heveder logo
Árak Látnivalók Infó
E-mail: info[arond]andrei-denis.ro
Mobil: +4 0745-627.496
RO HU
Restaurant Pensiunea Heveder Restaurant Pensiunea Heveder Restaurant Pensiunea Heveder Restaurant Pensiunea Heveder Restaurant Pensiunea Heveder

Parajd

A sóbánya

Tudnunk kell, hogy a parajdi sótelep Európa egyik legnagyobb sótartaléka, a sótömzs maga 1,2 km x 1,4 km átmérőjű, enyhén ellipszis alakú és 2700 m mélyen gyökerezik. Több száz évnyi kibányászható sót rejt magában, ezzel Erdély gazdagságának egyik legjelentősebb és szinte feneketlen kincsesládája.


Parajdi Sószoros

A Parajdról egyórás sétával elérhető szoros környékén egyedülálló látványt nyújtanak a hófehér sósziklák valamint a kisebb-nagyobb sóbarlangok. A sósziklák aljából keskeny erek csordogálnak, ezek tömény sósforrások, amelyek csapadékvízből táplálkoznak. Mivel a kősó a mészkőnél sokkal oldékonyabb, a karsztjelenségek itt jobban megfigyelhetőek, de a felszíni formák rövid életűek, állandóan pusztulnak, viszont helyükbe újak kerülnek.


Parajd

Parajd a Székely-Sóvidék természetes központja, a Kárpát-medence egyik legfontosabb sóbányahelye. Parajd sóhegye a vidék lakosságának "kenyere". A falu fejlődése a sóaknákhoz kötődik, s ma is igaz a mondás: "a sóvidéki ember sóból teremti meg jövőjét". Felsősófalvától mintegy 3 km-re fekvő település, községközpont, amely nemcsak a melegvizes sós fürdőjéről, hanem a sóbányájában folyó asztmás kezeléséről vált messze földön ismertté.

Fotógaléria

Panzió

Étterem

Szobák

Előtér

Kert
RólunkFotógalériaLátnivalókÁrakKapcsolat
 
Készítette a ColorWeb logo